Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 30 september 2015

Salade van parelcouscous met rozijnen en tomaten

Het volgende receptje is er eentje dat met wat toevoegingen voor vleesliefhebbers kan dienen, maar zonder dat extraatje is het een super veggie gerecht.
 
De pijnboompitten, pompoenpitten en kikkererwten in de salade brengen plantaardige eiwitten aan. De parelcouscous en de rozijnen zorgen voor koolhydraten en de tomaten voor vezels en de nodige vitaminen.
 
In de versie die ik hieronder beschrijf voegde ik kip toe. Deze is makkelijk weg te laten zonder dat de smaak van de salade flauw wordt. Voeg dan eventueel wat extra kikkererwten toe.

Recept: Salade van parelcouscous
met rozijnen en tomaten



Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

400 g parelcouscous
6 el olijfolie
4 dikke vleestomaten, ontpit en in blokjes


125 g gele rozijnen
80 g pijnboompitten
30 g pompoenpitten
een klein blikje kikkererwten, gespoeld en uitgelekt


een koffielepel muntpoeder
enkele blaadjes munt
een el gedroogde oregano
peper en zout
het sap van 1 sinaasappel


het sap van een kleine citroen
2 lente-uitjes, gekuist en fijn gesneden

400 g kipfilet in blokjes
1 el maïzena
2 el rijstazijn
2 el water
2 el olijfolie
1 el sesamolie
1 eiwit
1 el currypoeder

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten


  • Snij de kipfilet in blokjes.
  • Maak een papje van de maïzena, rijstazijn, water, olijfolie, sesamolie, eiwit en currypoeder.
  • Doe de kippenblokjes in het papje en laat een half uurtje marineren.

  • Zet een grote pot gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
  • Kook de parelcouscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel met koud water en laat volledig uitlekken en afkoelen.

  • Breng opnieuw water aan de kook.
  • Giet de kip door een zeef en laat een beetje uitlekken.
  • Doe de kip in kokend water en laat 1 minuutje sudderen. Wanneer de kip wit ziet, giet je ze af door een zeef. Zet apart.
  • Pers de sinaasappel en giet het sap over de rozijnen. Laat een tiental minuten weken.

  • Verwarm een koekenpan en rooster de pijnboompitten en pompoenpitten tot ze goudbruin kleuren. Doe ze op een koud bord en laat afkoelen.

  • Doe in diezelfde koekenpan een beetje olie en bak de kippenblokjes lichtjes aan.
  • Doe ze op een bord en laat ze volledig afkoelen.
  • Doe de kikkererwten in een mengkom en voeg de afgekoelde pitten toe.
  • Voeg de ontpitte en in blokjes gesneden tomaten toe.
  • Voeg de lente-uitjes toe.
  • Meng de rozijnen samen met het sinaasappelsap met de rest.
  • Voeg het citroensap, 6 el olijfolie en peper en zout toe.
  • Voeg de afgekoelde parelcouscous toe en meng alles goed onder elkaar.
  • Voeg een koffielepel muntpoeder en de oregano toe.
  • Doe de kip bij de salade en hussel alles goed door elkaar.
  • Kruid eventueel extra bij met peper en zout.
  • Werk af met wat gesnipperde munt.
  • Zet de salade een uurtje koel weg. Zo kunnen de smaken goed rijpen.



Geef er eventueel wat gegrilde pitabroodjes of Turks brood bij.

Voor wie extra groenten wil, kan er een gemengde groene salade bij waarin je munt en koriander verwerkt.

Tip:
  • Ik koop mijn muntpoeder via het voedselteam. Het komt van Aardendwerk. http://www.aardendwerk.be/. Zij kweken kruiden op biologische manier en verwerken ze tot gedroogde kruiden of poeders. Ze maken ook lekkere thee. Neem zeker eens een kijkje op hun website.


Veel kookplezier !

Lieve groetjes van Katrijn






Geen opmerkingen:

Een reactie posten